Vad är det för fördelar med grupputveckling?
Genom åren har jag jobbat med många grupper i sk grupputveckling. Det mest spännande och roligaste för mig är att varje tillfälle är helt unikt! Jag vet aldrig hur timmarna kommer att avlöpa. Kommer de att prata mycket eller lite? Finns det spänningar inom gruppen som gör tillfället extra känsligt? VILL alla bidra till dagen? Vad har de för förväntningar? Vad har de förutfattade meningar eller kanske t o m fördomar? Ja, det är väldigt sällan tydligt vad jag har att förvänta mig av dagen – och jag måste vara knivskarp, inlyssnande och anpassa mig efter situationen.
Vad är det som gör att en chef vill genomföra en grupputveckling? Jag valde att fråga några av cheferna jag jobbat med genom åren om varför de genomfört en grupputveckling och några efterföljande frågor som jag tänker är intressanta för dig som står i valet och kvalet om det kan vara något för dig och ditt team. Svaren på den första frågan om vad som gjorde att de valt att investera i en grupputveckling löd så här:
” Flera nya i gruppen vilket påverkade gruppen”
” Olika personlighetstyper med samarbetsproblem och olika ambitionsnivåer”
” Jag kände att det var till hjälp för mig som chef med hur jag skulle coacha min avdelning samt att kollegorna på avdelningen skulle bli medvetna om varandras drivkrafter och beteenden och prioriteringar.”
” Dålig samverkan i gruppen och hög stress. Den senare som en följd av hög arbetsbelastning i kombination med otydliga roller och bristande samverkan.”
” Vi har väldigt bra personer i gruppen men vi var flera som upplevde att vi inte fick ut det vi ville i vårt gruppsamarbete. Att potentialen helt enkelt var högre än det vi fick ut.”
Nu är det dags för mig att låsa in mig på kammaren och göra mitt jobb. Man kan konstatera att det är allt från en väl fungerande grupp som vill skruva för att för att uppnå en högre nivå på samarbetet till att det är dålig samverkan och hög stress i gruppen. Hur funkar det då på så olika premisser? Det jag gör är att jag har ett uppstartsmöte med närmsta chef och lyssnar in nuläge, eventuella problem och vad chefen har för mål med investeringen i en grupputveckling. Jag har ett skelett som grund och bygger sedan på med övningar och actions beroende på vårt samtal. När kallelsen går ut till deltagarna ber jag även dem fundera över vad de vill få ut av dagen och om det är specifika frågor som jag bör lyfta – dessa kan vara helt anonyma och vävas in om det är bästa alternativet.
Här är målen som de tillfrågade cheferna hade med dagen:
” Att nå insikt i vilken fas vi hamnat i och vart vi var på väg.”
” Samsyn och förståelse – och rikta fokus på arbetsuppgiften”
” Skapa förståelse för varandra, för att lättare få gruppen mot gemensamma mål. Öka kommunikationen, vilket lättare skedde när man visste mottagarens beteende och prioriteringar.”
” Jag ville uppnå en bättre förståelse för varandra som kollegor, överenskommelser om hur vi skulle samarbeta i gruppen samt en vision att sträva mot.”
” Mitt mål var att om vi lärde oss att förstå varandras likheter och olikheter så skulle vi få ett bättre arbetsklimat och därmed högre utväxling.”
En ökad förståelse för varandra är ett genomgående tema. Som ett av de första momenten i en grupputveckling får var och en av deltagarna en egen stund. Då beskriver de sig själva vad gäller vad som motiverar dem. Därefter berättar de för gruppen vad som stressar dem. De är ombedda i förväg från mig att gärna göra det mer levande genom att använda case från vardagen. Övriga deltagare får tillfälle att ställa frågor innan det är dags för nästa. Redan här brukar aha-upplevelserna dugga tätt.
Jag ställde frågan om chefen upplevde att det förväntade målet på dagen hade uppnåtts och de svarade så här.
”Med Ankis hjälp så nådde vi mitt mål mycket snabbare och på ett sätt som på sikt skapade en trygghet i gruppen.”
” Både ja och nej – Arbetet löpte på bra och gruppen blev starkare. Vissa frågor var inte släckta, men vi har kunnat jobba vidare på samma spår nu på nytt och det ser riktigt bra ut.”
” Absolut! Gruppen använde sig av detta hjälpmedel och hade det i åtanke när det gällde kommunikation och samarbete framåt.”
” Ja! Visionen vi gemensamt tog fram var ”Arbetsglädje i en välmående grupp” och den är fortfarande vår ledstjärna ett och ett halvt år efter insatsen!”
”Ja det tycker jag! Men det är också en process som hela tiden pågår och förändras.”
Gemensamt för dessa svar är att påpeka vikten att detta inte är någon quickfix! Det är en start på ett arbete som tas med i vardagen framåt. Flera av grupperna har valt att ha flera grupputvecklingar efter det första tillfället. Detta för att fortsätta en uppstartad process och gå djupare in i vissa frågor.
Självklart behöver jag ställa frågan om hur de upplevde det totala upplägget men även hur de upplevt mig i rollen som processledare. Behöver väl inte tillägga att det är med viss bävan man inväntar feed-backen 😊
På frågan hur chefen upplevde upplägget med dagen från förberedelser till uppstart och genomförande fick jag följande glädjande svar.
” Mycket välplanerad och genomförd dag. Märktes att utbildaren hade hög kompetens inom området, men även hög klass på det pedagogiska.”
”Mycket bra – ett relativt svagt ingångsengagemang i gruppen vändes till bra fokus att komma framåt. Bra metodik. Vi lyckades öppna en feedbackarena i grupp – det är stort.”
” Väldigt lättförståeligt och överskådligt.”
” Upplägget för dagen fungerade mycket bra. På grund av pandemin genomfördes övningarna digitalt vilket jag annars inte hade valt men det fungerande förvånansvärt bra.”
” Mycket bra! Bra att ”checka in” så att alla får samma fokus.”
Med dessa fina ord kan jag konstatera att uppstartsmötet med chefen och insamlingarna från deltagarna är A & O för att upplägget ska bli skräddarsytt och att alla känner sig delaktiga och därigenom nå ett bra resultat. Det en av cheferna skriver om ”checka in” är en fokusövning jag alltid gör för att få med alla på banan med 100% fokus på här och nu – utan mobiler och datorer.
Sedan kom frågan som handlade om mig……… Hur upplevde du Anki under grupputvecklingen?
” Engagerad, energifull och inspirerande. En förmåga att lyssna av och anpassa. Mycket proffsigt!”
” Mycket engagerad, objektiv och noggrann att alla var delaktiga.”
” Anki fick oss att ta upp situationer och samtalsämnen som internt hade uppfattats som irriterande. Vilket ledde till att gruppen kunde öppna upp sig och prata om samtalsämnen som tidigare hade känts jobbiga att ta upp.”
” Anki var en tydlig ledare och coach och ledde processen framåt på ett jättebra sätt. Med en tydligt inkännande approach ledde hon oss mot målet och hjälpte oss vidare om vi stötte på hinder. Jag gillade särskilt hennes förmåga att fånga upp och lyfta svårare frågor och att inte väja för det lite knepigare.”
”Trygg och kunnig.”
Behöver jag säga att jag blir så otroligt glad och stolt över mina omdömen? Det gör mig såklart mer taggad att få jobba vidare med nya grupper framöver!
Nu börjar vi närma oss slutet. För mig är det viktigt att få delge dig kundens perspektiv på vad man som ny kund kan förvänta sig om man jobbar med mig – inte bara mina egna ord.
Här är svaren från de tillfrågade cheferna.
” Kan summeras med ett ord: Resultat!”
” Mycket energi, noggrannhet, bra HR-känsla”
”Ett väl genomfört arbete och en coach som kan få gruppen att ta upp samtalsämnen som kanske inte hade tagits upp i gruppen om de ej fått hjälpmedlen av Anki.”
”En lyhörd människokännare som med värme och professionalitet sätter sig in i kundens behov och sedan jobbar mot det uppsatta målet; alltid med människan i centrum.”
”Anki är rak och engagerad vilket är en väldigt fin kombination och väldigt positivt när man umgås under så pass kort tid.”
Lyhördhet – värme – rak – människan i centrum. Ord som träffar mig direkt i hjärtat – precis det jag jobbar för.
Självklart gav jag även de tilltalade cheferna möjlighet att skriva ett eget tillägg om de ville.
”Våga testa och bygg på efterhand om det känns bra. Man lär sig mycket om sig själv och sina medarbetare.”
”Jag rekommenderar Anki. Du blir lyssnad på! En kvinna med hjärtat på rätta stället!”
”Alltid roligt att jobba med Anki – ger mycket energi och kan hitta andra vinklar i verksamheten.”
” Kan varmt rekommendera Anki och skulle gärna ta hjälp igen när det behövs.”
Med dessa värmande omdömen avslutar jag för den här gången och hoppas på att vi kanske ses i en grupputveckling framöver!