Kan ett företag avge nyårslöfte till de anställda?

 
 

Jag läste att det vanligaste nyårslöftet är att äta bättre och som god tvåa att komma igång med träning.

Vi går in i det nya året med ett pågående krig som påverkar hela världen, galna elpriser, inflation och lågkonjunktur. Sällan har det väl varit viktigare att vi tar hand om oss själva fysiskt och mentalt för att kunna hantera orostider på bästa sätt. Här tänker jag att arbetsgivarna kan ta ett större ansvar.

Jag vet redan idag flera arbetsgivare som jobbar aktivt med olika förmåner för att stärka hälsan – men jag vet också många som tycker att en fruktkorg och eventuellt friskvårdsbidrag får räcka. Man följer dessutom aldrig upp hur bidraget utnyttjas. Jag är helt övertygad om att om arbetsgivaren satsar på att de anställda mår så bra som möjligt så har man igen det flera gånger om i fråga om minskad sjukfrånvaro, ökat engagemang, ökad energinivå och större fokus vilket i sig bidrar till företagets resultat positivt.

Att t ex  bjuda på träningstid under arbetsdagen gynnar företagets resultat i längden – det är jag helt övertygad om. En effekt som visat sig i många fall är att sjukfrånvaron minskar. Många har svårt att få till tid till träningen på kvällar och helger – speciellt under småbarnsåren. Gör man insatser för gemensamma träningsaktiviteter så stärker det både gruppen och ger energi, glädje och motivation.

I ett friskvårdsprojekt hittar man ett upplägg som passar verksamheten. De anställda får t ex gemensamt prova olika träningsformer – under arbetstid. Här är det viktigt att passen anpassas så att alla kan delta utifrån sina egna möjligheter – ingen press eller hets. Att erbjuda yoga som en av träningsformerna är spännande. Yoga betyder förening – här får man en förening av kropp & sinne. Du tränar fysiskt, mentalt och får även andningstekniker. Yogan stärker koncentrationsförmågan, fokus, ger bättre sömn, högre stresströskel, lägre blodtryck – ja fördelarna är många och det finns forskning runt detta t ex https://www.idrottsforskning.se/yogans-halsoeffekter-vad-sager-forskningen/  En viktig parameter är att när du yogar finns ingen prestation med i bilden. Du lyssnar inåt och lär dig tyda din kropps signaler efter en tid. I vårt prestationsbaserade samhälle med ett ständigt informationsbrus är återhämtningen oerhört viktig.

När det gäller fysisk och mental träning är det viktigt att komma ihåg att vi är alla olika – vi är förmodligen på helt olika nivåer i arbetsgruppen. Att lägga resurser på att individuellt se vad just den enskilde individen behöver vore väl en bra idé? De flesta företag har idag friskvårdsbidrag. Vad många glömmer är att följa upp hur många som utnyttjar det och till vad. Utmaningen ligger inte i att få den som redan tränar flera gånger i veckan att fortsätta utan att få de som inte tränar att börja. Här kommer den individuella delen in. Någon kanske har en ohälsosam övervikt och behöver hjälp med både kost och att komma igång med en hållbar plan för att börja träna på rätt nivå? Någon annan behöver hjälp med att hantera sin stress och att lära sig hur man återhämtar sig på rätt sätt. Att se till individernas behov kommer vara välinvesterade resurser för både individ och verksamhet.

Varför inte välkomna 2023 som ett år med hälsofokus på företaget? Visst blir du lite nyfiken på vilka effekter det skulle kunna få för dig och din verksamhet?

Att dra igång ett projekt kommer att behöva någon som avsätter tid och engagemang. Både till förarbete, genomförande och uppföljning. Har du inte den tiden så kan jag hjälpa dig. Som HR-konsult och yogainstruktör har jag drivit och deltagit i flertalet olika projekt och jag hjälper dig gärna att hitta ett upplägg som passar just den verksamheten du jobbar i!

Hoppas vi hörs runt ett friskare 2023!

PS Självklart tar vi ett första samtal runt upplägg utan kostnad - vad har du att förlora?


Senaste inläggen